150 de ani de la înfiinţarea Curţii de Conturi a României

În data de 06.06.2014, la Palatul Parlamentului României s-au desfăşurat manifestările prilejuite de aniversarea a 150 de ani de la înfiinţarea Curţii de Conturi a României.
Instituţia supremă de control şi audit a României, Curtea de Conturi, a luat naştere odată cu constituirea statului modern român, acum 150 de ani, printr-o lege promulgată de domnitorul Alexandru Ioan Cuza, ca instituţie de temelie a statului român matur, democratic, ca piesă fundamentală a acestui proces.
Atunci, ca şi acum, Curtea de Conturi a fost văzută ca un ingredient indispensabil al statalităţii moderne. Construcţia Curţii a fost rodul unui proiect de lege rezultat în urma unei analize temeinice a unor modele de instituţii similare, de la care s-au preluat şi principiile fundamentale de funcţionare, în primul rând independenţa Curţii, manifestată printr-o triplă autonomie: cea funcţională, cea administrativă şi cea financiară. Ulterior, la aceste principii s-a adăugat principiul transparenţei şi raportarea către Parlament a rezultatului verificărilor care se fac asupra conturilor de execuţie şi asupra patrimoniului în domeniile public şi privat ale statului şi ale unităţilor administrativ-teritoriale.
Din 1864 şi până în prezent, Curtea de Conturi a fost coextensivă cu existenţa sistemului democratic românesc, chiar dacă, în unele perioade, regimurile dictatoriale au golit de conţinut o mare parte din activitatea de control a acesteia sau au desfiinţat-o.
La aceste manifestări,desfăşurate sub patronajul domnului Nicolae Văcăroiu, preşedintele Curţii de Conturi a României, au participat: Preşedintele României, Primul Ministru al României, Preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului, conducători sau reprezentanţi ai tuturor instituţiilor constituţionale şi a altor instituţii centrale ale statului, delegaţii ale instituţiilor supreme de control şi audit din 38 de state ale lumii, consilierii de conturi, directorii din centrala Curţii şi din teritoriu, auditori publici externi.
Prin discursurile şi mesajele prezentate s-a reiterat misiunea şi valorile Curţii de Conturi în exercitarea funcţiei de control asupra modului de formare, de administrare şi de întrebuinţare a resurselor financiare ale statului şi ale sectorului public, punând la dispoziţia Parlamentului, autorităţilor, instituţiilor publice şi contribuabililor rapoarte privind utilizarea şi administrarea acestora şi promovarea valorilor de respectare a supremaţiei Constituţiei şi a legii.
Curtea de Conturi a României are în vedere ca prin evoluţia sa viitoare să valorifice acumulările existente în cei 150 de ani de experienţă şi să răspundă provocărilor care vor veni, colaborând atât cu Parlamentul României, cât şi cu Guvernul, precum şi cu toate celelalte autorităţi publice, astfel încât să-şi exercite, în mod plenar, rolul de instituţie fundamentală a statului de drept.
Cu prilejul aniversării a 150 de ani de la înfiinţarea Curţii de Conturi a României, prin decret prezidenţial, au fost conferite decoraţii, pentru integritatea, dăruirea şi profesionalismul de care au dat dovadă în exercitarea actului de control, contribuind, pe această cale, la mai buna întrebuinţare a resurselor financiare ale statului, unor persoane de conducere şi de execuţie din cadrul Curţii de Conturi.
M. S.

Leave a Comment